Iedere paardenliefhebber heeft wel eens verwonding bij een paard meegemaakt, dichtbij of bij een paard van kennissen. Een wond die eindeloos behandeld is met alle inzet en toewijding van eigenaar en dierenarts en toch problemen geeft. Uiteindelijk geneest de wond misschien, maar houdt het paard er een blijvend dik been en lelijk hard litteken aan over. Veel energie, kosten en dan toch een frustrerend resultaat. Dit willen we allemaal toch anders?
1. Waarom krijgen paarden zo vaak een wond?
Paarden zijn van nature vluchtdieren: als er gevaar dreigt, slaan ze op de vlucht. Dit instinctieve vluchtgedrag is gevaarlijk bij onze manier van huisvesting in stallen en afgerasterde weilanden en een ongeluk zit in een ‘klein’ hoekje. Daarbij gebruiken wij paarden in allerlei, in feite onnatuurlijke, omstandigheden, waarbij ongelukken kunnen gebeuren en verwondingen kunnen ontstaan. Er wordt gezegd dat 80% van de paarden ergens in z’n leven minimaal één serieuze wond oploopt waar een dierenarts bij moet komen.
2. Waarom is een wond bij een paard vaak een probleem?
Paarden hebben lange benen waar veel belangrijke structuren (gewrichten, pezen, zenuwen) direct onder de huid liggen. Deze structuren kunnen gemakkelijk beschadigen als er een wond ontstaat. Daarom zijn wonden aan de benen meestal gevaarlijker dan wonden aan de romp.
Een ander probleem is dat paarden relatief slecht genezen: het paard is de slechtst genezende diersoort op aarde, samen met de mens! Paardenwonden genezen traag, en krijgen vaak complicaties zoals een wondinfectie, wild vlees, afwijkende littekens etc.
3. Onderzoek en behandelingsstrategieën
Door onderzoek is er veel bekend geworden over waarom paarden relatief slecht genezen. Er is aangetoond dat pony’s veel sneller en gemakkelijker genezen dan paarden, en veel minder vaak complicaties krijgen. Door het genezingsproces van paarden en pony’s te vergelijken en te analyseren, begrijpen we inmiddels wat er belangrijk is voor een goede genezing en welke processen in de wond gestimuleerd of geremd moeten worden. Dit heeft geleid tot het ontwikkelen van nieuwe behandelingsstrategieën: modern wondmanagement richt zich op het beïnvloeden van deze processen in de paardenwond. Het blijkt dat hierdoor veel minder complicaties voorkomen en de genezingstijd fors beperkt wordt. Op deze manier kunnen paarden minstens zo goed genezen als pony’s, maar ook pony’s kunnen nog veel beter genezen dan we gewend waren.